vukovar2010Druga humanitarna Vožnja za Vukovar održana je od 01. do 03. svibnja 2010. U suradnji sa moto klubom Vukovar cilj je bio prikupiti sredstva za obnovu učeničkog doma u Vukovaru.Okupljanje motorista počelo je u 01. svibnja u 9 sati na Pilama. Nakon blagoslova motora i motorista kolona je u 9.30 polako krenula na put dug 1.700 km.


Vozi se dobro poznatom cestom do Ploča gdje se stiže oko 11.30. U Pločama na rivi nas dočekuju članovi AMK Racing Team Ploče uz besplatni grah i piće.


Nakon pola sata krećemo dalje i vozimo do Makarske gdje stajemo na benzinskoj pumpi. Tankiranje goriva i kreće se dalje. Nakon Brela se penjemo prema Šestanovcu i Cista Provi i oko 14 sati stižemo u Trilj. Tu nas dočekuje moto klub Noćni jahači uz domaće uštipke, mladi sir i piće.


Prilključuju se Splićani i nakon kratkog zadržavanja kreće se prema Kninu gdje stižemo oko 15.30. Slijedeća stanica je Gračac pa nakon toga Korenica i cilj prvog dana putovanja - Karlovac.


Oko 19 sati zaustavljamo se u Turnju i ispred spomenika odajemo počast poginulim braniteljima. U blizini se nalazi budući Muzej domovinskog rata gdje smo također uz stručno vodstvo razgledali izloženo naoružanje.


Udruga branitelja motorista nas vodi u Karlovac ispred dvorane Sokol gdje je u organizaciji karlovačke HVIDR-e organiziran smještaj i prigodno druženje sa karlovačkim motoristima uz neizbježno Karlovačko.


Ujutro 02. svibnja se ponovo okupljamo ispred dvorane. Tijekom noći padala je kiša i cesta je mokra. Oko 8.30 nakon kave i krafni krećemo prema Zagrebu odnosno Lučkom gdje nam se priključuju motoristi iz Zagreba.


Oko 9.30 krećemo dalje i nakon nešto više od sat vremena stižemo u Sisak. Tu nas dočekuju Bikers Brothers Sisak ispred njihove Bikers Safe House gdje su nam pripremili grah za ručak. Nakon toga idemo do spomenika poginulim braniteljima te nakon paljenja svijeća krećemo dalje do Popovače gdje ulazimo na auto cestu.


Kod Nove Gradiške izlazimo sa auto ceste i vozimo do Požege gdje nas dočekuju članovi Požeškog moto kluba. Nakon kraćeg zadržavanja idemo dalje preko Našica do Osijeka gdje nas čeka veliki broj članova moto kluba Osijek koji se priključuju vožnji.


Oko 16.30 u velikoj koloni krećemo prema Vukovaru gdje preko Trpinjske ceste ulazimo  u 17 sati. Zaustavljamo se ispred spomenika Blagu Zadri te nakon toga idemo na Memorijalno groblje.


Nakon kratkog zadržavanja i polaganja vijenaca krećemo dalje prema Ovčari. Nakon toga idemo do prostorija moto kluba Vukovar gdje provodimo večer u ugodnom druženju sa Vukovarcima.


Na dan grada Vukovara 03. svibnja prvo idemo do vukovarske bolnice gdje se upoznajemo sa situacijom kakva je bila u studenom 1991. Sve je tu ostalo originalno iz tih dana osim što su umjesto ljudi postavljene lutke.


Poslije bolnice odlazimo do vojarne koja je isto pretvorena u muzej. Tu se upoznajemo sa kronologijom događanja te ratne 1991. i razgledamo izloženo naoružanje naših branitelja kao i okupatorske vojske. Najveći dojam je ostavila prostorija u kojoj su rekonstruirani uvjeti življenja u logoru Stajićevo kod Zrenjanina. Nakon što smo obišli vojarnu krenuli smo prema Spomen domu Ovčara podignutom u spomen ljudima koji su ubijeni na Ovčari. Jedan od najmučnijih trenutaka jer su tu izloženi razni osobni predmeti stradalih na Ovčari.


Negdje oko 14 sati odlučujemo otići do Iloka jer imamo dovoljno vremena do 17 sati kad počinje program proslave na Dunavu. U Iloku prvo idemo na kavu na taracu Hotela Dunav uz pogled na par stotina metara udaljenu srpsku obalu. Nakon toga gosti smo gosp. Bošnjaka vlasnika PZ TRS gdje u njegovom podrumu kušamo vino. Nakon toga vodi nas do još dva podruma koji su izgrađeni krajem 19. stoljeća.


Vrijeme brzo prolazi i moramo se vratiti natrag u Vukovar gdje je već počeo program "Živjeti s Dunavom". Na šetnici uz Dunav služe se razne delicije toga kraja, nastupaju folklorni ansabli i tamburaši. Vrlo brzo smo prepoznati i tamburaši odmah prebacivaju na dalmatinske... Oko 20 sati odlazimo ispred prostorija MK Vukovar gdje je organizirana humanitarna zabava za obnovu učeničkog doma.U utorak 4. svibnja je povratak nazad, a polazak je dogovoren za 8.30 ispred prostorija MK Vukovar. Pozdravljamo se sa domaćinima i krećemo prema Gradu preko Šamca, Doboja, Zenice, Sarajeva uz nezaobilazno stajanje za ručak na Jablanici. Na dubrovački most stižemo oko 20.30.


Još jedna vožnja koja će kao i prošlogodišnja svima ostati duboko u sjećanju.