HOMOLOGACIJA KACIGA

homolog.gif

homolog.gif

homolog.gifNovi Zakon o sigurnosti prometa je koliko toliko popravio situaciju u vezi nošenja kaciga mada je uvijek bilo i uvijek će bit onih kojima je bitno da ih se “vidi” bez obzira na posljedice. Pošto su oni kategorija za sebe njima ovaj tekst nije ni namijenjen. Ovo je  namijenjeno onima koji na sve načine pokušavaju zadovoljit normu da imaju nešto na glavi pa tako često vidimo one radničke, biciklističke i slične tzv. “tute” koje kao zadovoljavaju formu, a također i ostalima koji misle kako imaju propisne i ispravne kacige.

Malo motorista zna da je zakonom točno propisano kakva kaciga treba biti i koje norme treba zadovoljavati da bi se mogla nositi u prometu.
“Naredba o homologaciji zaštitnih kaciga i njihovih vidnika za vozače i suvozače motocikala i mopeda” točno do u detalje definira kako kaciga treba izgledati i koje sve zahtjeve mora zadovoljavati. Na žalost i prometna policija je tu malo zakazala i ova Naredba se uopće ne provodi (ako netko zna slučaj da je policajac provjeravao oznake na kacigi neka slobodno napiše) tako da imamo cijelo šarenilo raznoraznih improvizacija koje bi trebale “zaštititi” motoriste u slučaju nezgode. Homologacija kaciga je detaljno opisana do najsitnijih detalja i nema smisla to kopirat ovdje, samo budite uvjereni da je sve detaljno propisano (oblik, otpornost na udarce, vidno polje, viziri, kopče, reflektirajuće naljepnice i slične važne i manje važne stvari).
Izdvojit ću samo nekoliko zanimljivih i malo poznatih točaka Naredbe koje bi mogle zanimat većinu nas:

6.1 Osnovna konstrukcija kacige mora biti u obliku čvrstoga vanjskog oklopa koji sadrži dodatne dijelove za opsorpciju energije udara i sustav za držanje.

6.2 Zaštitna kaciga mora biti opremljena štitnicima za uši i ovratnikom. Također, može imati odvojivi štit, vidnik i štitnik donjega dijela lica.

6.7 Sve vanjske izbočine osim kopče moraju biti glatke i s odgovarajućim prijelazima. Glave zakovica moraju biti zaobljene i ne smiju nadvisivati vanjsku površinu oklopa više od 2 mm.

6.11 Kaciga se mora držati na nositeljevoj glavi s pomoću sustava za držanje koji je osiguran ispod donje čeljusti. Svi dijelovi sustava za držanje moraju biti trajno pričvršćeni na taj sustav ili na oklop.

6.11.1 Kad sustav za držanje uključuje remen za bradu, taj remen ne smije biti uži od 20 mm

6.11.2 Remen za bradu ne smije uključivati čašicu za bradu.

6.11.6 Klizna spojnica i dvostruki D-prsten naprave za spajanje moraju biti opremljeni poteznim zatvaračem koji se upotrebljava za otpuštanje sustava za držanje. On mora biti crvene boje i namanjih mjera 10 x 20 mm.
{moscomment}