Tehnika vožnje: POLOŽAJ VOZAČA

savjeti11.jpg

savjeti11.jpg

Kako je cilj ovog portala između ostalog i da se neŠto korisno nauči, krećemo sa tekstovima o tehnici vožnje i raznim savjetima vozačima. Materijali koji će biti objavljivani bit će prevedeni iz nekoliko knjiga o tehnici vožnje kao Što su legendarni serijal “A Twist Of The Wrist”, “A Twist Of The Wrist II” i “The Soft Science Of Road Racing Motorcycles” (Keith Code), zatim “Sport Riding Techniques” (Nick Ienatsch), “Total Control – High Performance Street Riding Techniques” (Lee Parks) i druge.

Prvi tekst koji objavljujemo je uvodni tekst iz knjige Nick Ienatscha “Sport Riding Techniques” sa naslovom “Najslabija karika”.

NAJSLABIJA KARIKA
Da bi pronaŠli pravi tehnički problem, prvo trebate pogledati u ogledalo

Ako pogledamo podatke bilo kojeg modernog cestovnog motocikla vidjet ćemo da većina ima ubrzanje ispod 3 sekunde do 100 km/h Što je brže od većine trkačih automobila i očito je da je razvoj moto tehnologije daleko nadmaŠio mogućnosti vozača. Da bi pronaŠli najslabiju kariku u lancu vozač-motocikl treba pogledati iza upravljača prema vozaču – to je karika koju treba očvrstiti. Razumijevajući i poboljŠavajući vaŠe poteze ne samo da ćete postati bolji vozač, nego će te u svakoj vožnji sve viŠe uživati. Kada se popnete na najnovije motore iz Japana, Njemačke, Italije ili SAD oni će sasvim sigurno zahtijevati od vas posebnu vjeŠtinu.

savjeti11.jpg Pravilna kontrola motocikla znači da ste u mogućnosti postaviti vaŠ motocikl unutar nekoliko centimetara željene linije duž otvorene ceste. Što viŠe znate o vožnji to ćete viŠe uživati u toj cesti

Ovdje se govori viŠe o osnovama vožnje motora jer fizičke sposobnosti vozača ne znače niŠta ako su mu procjene pogreŠne. Drugim riječima, bez obzira koliko dobro ste u mogućnosti voziti pri 160 km/h, naći ćete se u velikim problemima ako to pokuŠavate na gradskim prometnicama. Nije dovoljno znati kako odvrnuti gas; morate znati procijeniti kada i gdje to učiniti.

savjeti12.jpg Motocikli se stalno razvijaju i gume postaju sve bolje ali pojedinačni padovi ostaju ozbiljan problem. Pazite da vaŠa tehnika vožnje ide u korak sa moto tehnologijom

Tehničar na motociklu
Vremenom ćete naučiti kako upotreba komandi, pokreti tijela i upotreba očiju mogu utjecati na motocikl. Mi vozači smo u mogućnosti prebacivati težinu naprijed, nazad, na unutraŠnju i vanjsku stranu motocikla. Mi biramo okretaje motora i to utječe ne samo na ubrzanje i usporavanje nego i na nagib i prolazak kroz zavoj. Nemiran motocikl možda neće trebati amortizer volana ako vozač popusti pritisak na ručice volana. Motocikl koji “ne pada” u zavoj možda neće trebati podeŠavanje ako vozač premjesti težinu na unutraŠnju nogaru i popusti gas. Vozači sa osjećajem za tehniku svaki će motocikl voziti dobro.

Nije sve u hrabrosti
Testosteron i hrabrost dobivaju previŠe važnosti u svijetu motociklizma. No fear može važiti za bungee jumping ali ne i za vožnju motociklom na ulici. Tehnika i koncentracija trebaju dobiti mnogo veće značenje. Ako im dodamo inteligenciju, intuiciju i želju dobit ćemo ne samo najbrže trkače već i najbolje cestovne vozače. Bit ćete iznenađeni koliko malo znanja pridonosi velikim pomacima u vozačkim sposobnostima. Sama činjenica da mislite o vaŠoj vožnji dovesti će do značajnog poboljŠanja, koje, kako ćete sami otkriti, vodi većem užitku. Nakon svega, ako već radite neŠto, zaŠto to ne raditi dobro?

Pravilno upravljanje komandama (gas, kočnica, kvačilo) počinje vaŠim pravilnim sjedanjem.
Vrlo je teŠko pravilno voziti ako ne sjedite opuŠteno.
savjeti13.jpg Sjedanje predaleko od rezervara blokira laktove, a to znači da gubite osjećaj prednjeg kraja. Ovaj vozač sjedi previŠe natrag i sa ispruženim rukama, Što vrlo otežava njegovo rukovanje komandama. Ispružene ruke često dovode do toga da se vibracije sa prednjeg kraja prenose na okvir jer prednjem kotaču nije omogućeno da “odgovori” na neravnine na cesti.
Sjedanje previŠe uz rezervar dovodi do ispravljanja leđa. Čim su leđa ispravljena, automatski se ispravljaju i ruke. Neizbježan rezultat toga je isti kao u prethodnom slučaju tj. gubitak kontrole prednjeg kraja i otežano i nepravilno rukovanje komandama. Vozači koji sjede previŠe blizu rezervara često se nađu u jednoj “ukočenoj” situaciji sa nemogućnoŠću micanja ramena kako bi prebacili težinu na nogare, kao i prema naprijed i nazad.
Idealno, vaŠ položaj bi trebao biti oko 2cm od kraja rezervara, leđa lagano zaobljena i ruke savijene u laktovima. Ključ uspjeha u ovom sportu je precizna kontrola komandi,  mogućnost upravljanja i prebacivanja težine, tako da ruke obavezno moraju biti opuŠtene. To se postiže pravilnim sjedanjem.

Iz knjige: Nick Ienatsch – “Sport Riding Techniques”
Prevod: Dado

{moscomment}