LOUD PIPES, SAVE LIFES – oliti poštivanje motociklista u prometu

UVOD: Za one koji me ne znaju, na početku ovoga teksta važno je napomenuti da vozim veliki motocikl sa ugrađenim zamjenskim “aftermarket” ispuŠnim sistemom. Principijelno, ovaj sistem uz joŠ neka poboljŠanja koja je potrebno dograditi, omogućuje povećanje snage motora i obrtnog momenta, ali svakako stvara i mnogo jači zvuk u decibelima, od duboke fine frekvencije pri laganom krstarenju, do prodornog zvuka pri viŠim režimima rada maŠine.

ZAPLET:  Mnogi motociklisti mi se žale kako ih vozači automobila ne poŠtivaju u prometu, da im se “uvaljuju”, da ih “izguravaju” sa prometnica, da “dodaju ubrzanje” automobila kada se nalaze iza motocikla, da iznenada namjerno koče kada se nalaze ispred motocikla. Sve mi je ovo izgledalo čudno i smatrao sam da sami motociklisti djelomično svojim načinom vožnje i “provokacijama” u prometu izazivaju takvo ponaŠanje vozača automobila. Ja osobno nisam nikada imao takvih iskustava, vozači automobila mi obavezno “otvore” put bilo da se probijam između vozila u toku zastoja u prometu, bilo da sam u fazi laganog prestrojavanja ili pak da sam u fazi preticanja na otvorenoj cesti. Jednom rječju, imao sam utisak da me vozači automobila poŠtivaju kao motociklistu i nisam shvaćao o čemu to govore drugi bikeri i kakvi su to njihovi stvarni problemi.

No, jedan dan, tamo negdje pri kraju sezone 2005. sam sticajem okolnosti privremeno skinuo svoj snažni i bučni ispuŠni sustav i ponovno privremeno postavio originalne tvorničke auspuhe (“stock mufflers”). Naravno, tih dana sam se uključio u promet, kao i svih onih dana ranije. I Šta doživljavam? Automobilisti me vide, automobilisti me uočavaju jednako kao i ranije obzirom da i dalje sjedim na velikom motociklu, ali sada mi ne ukazuju niti minimalno poŠtovanje! Guraju se, “ubacuju”, oduzimaju pravo prvenstva, jednom rječju odnose se arogantno. U situacijama kada je promet u zastoju, ne dozvoljavaju “provlačenje” između auta, kada vrŠim preticanje, dodaju gas. Totalno ignoriranje postojanja mene kao motocikliste u prometu.

Moje iznenađenje je bilo veliko. Slijedeći dan ponovno vraćam svoje stare dobre Screamin’ Eagle moćne mufflere i gotovo istovremeno dobijam nazad poŠtovanje u prometu: vozača kada pretičem na otvorenoj cesti, smanjuju brzinu, sklanjaju se i omogućavaju brzo i sigurno zaobilaženje!

ZAKLJUČAK:  Psihologija je evidentno važan aspekt naŠih života. Mi smo motociklisti svi isti, manje – viŠe, na svojim maŠinama, bilo da imamo tiŠu ili glasniju verziju ispuŠnog sustava. Ali ne i u očima vozača automobila. Iskustvo koje ja imam (vjerovatno netko drugi ima drugačije iskustvo i miŠljenje, ali ovo je moje) govori da je 100% ispravan slogan – LOUD PIPES, SAVE LIFES (“bučan ispuŠni sustav spaŠava život”). To je sigurno i to potpisujem ovim tekstom.

Na kraju je važno dodati da život na motociklu spaŠava i mnogo drugih aspekata, to svi znamo, ali ovaj tekst je bio usmjeren isklučivo na razmiŠljanje o uticaju snažnijih mufflera na svijest ostalih učesnika u prometu, prvenstveno automobilista!