Tehnika vožnje: OSNOVE KOČENJA I UPRAVLJANJA MOTOCIKLOM

brakes3sm.jpg

brakes3sm.jpg

brakes3sm.jpgOsnova dobre tehnike vožnje je dobro razumijevanje osnova rukovanja motociklom: morate naučiti kočiti i morate znati upravljati motociklom. To su osnovne tehnike koje trebate stalno prakticirati. Kada vam automobil iznenada skrene ulijevo ispred vas shvatiti ćete da će vam vaša mogućnost kočenja i upravljanja pomoći da izbjegnete nesreću koja bi bila neizbježna za manje iskusnog vozača.
Bez obzira da li vozite po cesti ili po stazi, oni koji su usavršili ove dvije tehnike su najbolji vozači. Kočnicom kontrolirate svoj motocikl, dosta više nego bilo čime drugo i ako se ispravno upotrebljavaju, kočnice čine razliku između kontroliranog upravljanja motociklom i vožnje motocikla. Efikasno kočenje je način da se precizno kontrolira brzina kroz zavoj, snaga modernih motocikala i panične reakcije u iznenadnim situacijama. Dobro poznavanje tehnike kočenja daju ogromnu dozu pouzdanosti u vaše mogućnosti vožnje.

KOČENJE

Koliko brzo vozite? Recimo da uživate u vikend vožnjama po cesti brzinom 130 km/h sa povremenim ubrzavanjima do 160 km/h kada uvjeti to dopuštaju. Da li  znate koliko vam vremena treba da zakočite sa 160 km/h? Da li znate kolika vam je udaljenost potrebna da zakočite sa 160 km/h? Testiranja kočenja pri brzini od 100 km/h su pokazala da je pri toj brzini potrebna udaljenost za kočenje oko 35 metara i to u idealnim uvjetima (dobar asfalt, zagrijane gume i iskusan vozač). Da li ste ikada trenirali panično kočenje pri brzini kojom se inače vozite? Trebali ste jer  to je brzina kojom bi mogli voziti kada vam pas iznenada istrči na cestu ispred vas. Ali iskustvo pokazuje da je većina vozača puno bolja u odvijanju gasa nego u pritiskanju kočnice zbog toga što je lako odvrnuti gas ali kočiti snažno nije tako jednostavno. Snažno kočenje zahtijeva puno vježbanja.

Ako vozite brzinom 160 km/h, vježbajte kočenje pri toj brzini i neka vam to postane dio vaše vožnje. Izaberite prazni parking ili neprometnu cestu i otkrijte što mogu vaše kočnice. što prije otkrijete koliko udaljenosti vam treba da zakočite to ćete biti pažljiviji po pitanju kada i gdje ćete voziti brzo.
Vježbanje kočenja će vam također pokazati mogućnosti kočenja vašeg motocikla što će biti posebno bitno kada kočnice počnete upotrebljavati za mnogo zahtjevnije promjene brzine na ulascima u zavoj. Upoznat ćete važnost maksimalnog usporavanja pri kojem će vam doći do skorog blokiranja gume ali isto tako je važno savladati tehniku finog kočenja koje se koristi u nekim tehnikama vožnje na stazi. Morati postati zadovoljni i sigurni u vaše kočnice.

Vježbanje kočenja

brakes1a.jpgKao što smo već rekli, izaberite neko pogodno mjesto gdje ćete vježbati kočenje (prazni parking, cesta bez prometa). Cilj je ponavljanje kočenja na granici blokiranja prednje i zadnje gume. Uočite kako se težina pomiče naprijed kad motocikl počne kočiti. Pomicanjem težine naprijed prednja guma podnosi cijeli teret tijekom snažnog kočenja, a zadnja guma postaje vrlo malo opterećena.

1. Počnite pomalo i oprezno sa nekoliko laganih zaustavljanja.

2. Ispitivanja su pokazala da se najbrža i najkraća kočenja postižu upotrebom oba dvije kočnice iako neki sportski vozači ne upotrebljavaju zadnju kočnicu zbog straha od blokiranja kao i zablude da upotreba zadnje kočnice ne pomaže. Upamtite, ispravno je koristiti zadnju kočnicu ali ne pretjerivati. Pri snažnom kočenju prednjom kočnicom zadnja guma je tako malo opterećena da je potreban istančan osjećaj kočenja zadnjom kočnicom da bi se izbjeglo blokiranje gume.

3. Upotrebljavajte dva prsta, kažiprst i srednji prst na polugi prednje kočnice. Vremena kad se kočilo svim prstima na polugi su odavno prošla i to danas predstavlja ne samo previše veliki pritisak na kočnice nego i smanjuje mogućnost kontrole gasa (“međugasa”) pri prebacivanju u niže stupnjeve prijenosa.

4. Prstima samo lagano obuhvatite ručicu kočnice, nemojte je naglo “zgrabiti” jer će doći do pritiska na prednji ovjes i neizbježnog proklizavanja prednje gume ili podizanja zadnjeg kraja. Vježbajući biti ćete u mogućnosti dovesti prednju gumu do granice proklizavanja u kojem trenutku se može čuti zvuk trenja između gume i asfalta. Kada se dobro izvježbate, brzo blokiranje prednje gume postati će vam igra. Ako slučajno zablokirate prednju kočnicu, odmah je otpustite da bi se kotač nastavio okretati jer će vam u protivnom motor brzo proklizati i pasti.

5. Razvijte naviku da vam prsti stoje na polugi kočnice uvijek kada gas nije otvoren do kraja. Drugim riječima, ako se vozite po gradu ili usporavate prije zavoja, prsti bi vam trebali biti na polugi kočnice i time se smanjuje vrijeme reakcije na kočenje.

6. Eksperimentirajte sa zadnjom kočnicom. Lagano pritisnite pedalu dok ne osjetite da će blokirati guma. Blokiranje zadnje kočnice na kratko vrijeme nije problem i može biti neizbježno u nekim situacijama. Problem blokiranja zadnje kočnice može se riješiti na dva načina: ne popuštajte kočnicu i pomoću upravljača držite motor uspravno i u pravcu, ili odmah popustite kočnicu da bi se kotač počeo okretati. U pravim iznenadnim situacijama možda nećete moći svjesno kontrolirati pritisak na kočnicu pa zato vježbajte blokiranje kočnice i upravljanje. Zvuči kao prava stvar za isprobati na nekom cross motoru.

UPRAVLJANJE

Često je teže objasniti kako se upravlja motorom nego jednostavno otkriti sam kako se upravlja. Svatko tko zna voziti bicikl upoznat je sa tipičnom upravljivošću vozila na dva kotača. Prije nekoliko godina pojavio se izraz “countersteering” koji opisuje radnje potrebne za skretanje vozilom na dva kotača: guranje lijeve ručice upravljača okreće kotač u desno što kao rezultat ima obaranje motocikla na lijevu stranu. Zbunjeni? Razmišljajte o tome kao jednostavno guranje ručice u pravcu u kojem želite ići: da bi skrenuli lijevo, gurajte lijevu ručicu i obratno. Ako znate voziti bicikl ili motor znači da ste već nesvjesno koristili “countersteering”. Samo malo svjesnog “countersteeringa” jako puno pomaže vozaču početniku u efikasnom upravljanju, a kada je taj vozač spreman i za druge načine držanja pravca, “countersteering” će upotrijebiti zajedno sa nekoliko ostalih tehnika.

Jednom kada se naviknete na osnove “countersteeringa” – gurati ručicu u pravcu u kojem želite ići – biti ćete spremni za gotovo bezbroj varijacija u upravljanju sportskim motociklom. Brzina upravljanja nije samo način da bi se izbjegla nesreća već i tajna precizne sportske vožnje.

Kada počnete eksperimentirati sa vašim upravljanjem, otkriti ćete da je sposobnost motocikla da skrene izravno povezana sa silom na ručicama upravljača. Ako pritisnete lagano, motocikl će lagano skrenuti u željenom pravcu. Ako pritisnete naglo i jako, motocikl će jednostavno pasti na tu stranu. Pokušajte isprobati lagano skretanje sa malim pritiskom na ručicu i naglo skretanje sa snažnim pritiskom na ručicu. Sa razumijevanjem ove tehnike dolazi bolja vožnja, samopouzdanost i na kraju užitak vožnje.

što brže vozite, veći je žiroskopski efekt na gumama, kotačima, diskovima, lancu itd., što znači da će trebati više snage da ih se pomakne iz njihovog odabranog pravca gibanja. Mijenjanje pravca kretanja pri 100 km/h tražit će veći pritisak na ručicu upravljača nego mijenjanje pravca pri 50 km/h i to ne samo da bi se započelo skretanje nego i da bi se završilo. Većina napora dizajnera okvira motocikla usmjereno je na razvoj pravog osjećaja upravljanja, balansirajući stabilitet nasuprot mogućnosti skretanja da bi se dobile karakteristike upravljanja koje će odgovarati namjeni motocikla. Bez obzira koju vrstu motocikla vozite, usavrašavanje vašeg djelovanja na ručice upravljača znatno će povećati mogućnosti vašeg motocikla izvan klasičnih opisa kao “stabilan” ili “okretan”. Kada se sasvim upoznate sa osnovama “countersteeringa”, moći ćete se pozabaviti i nekim naprednim tehnikama koje će još povećati kontrolu vožnje i vašu i samopouzdanost.

 brakes2b.jpg
Najčešći uzrok pojedinačne nesreće: prebrzi ulazak u zavoj, približavaje rubu ceste i panično kočenje zadnjom kočnicom. Edukacijom i vježbanjem može se izbjeći ovaj problem.

Tekst o ovim osnovnim tehnikama – upravljanja i kočenja – se ne bavi brzinom, stilom ili ovjesom i svu pažnju usmjerava na vozača gdje i treba biti. Vrlo lako se ponijeti za nekim manje bitnim dodatnim detaljima i potpuno zaboraviti da kretanje motocikla mora biti kontrolirano kočenjem i upravljanjem. Ako ste novi vozač ili poznajete novog vozača, uvjerite se da ste savladali ove osnovne tehnike prije nego počnete brinuti o ičemu drugome. Ako ne znate stati i upravljati ne bi trebali ni voziti motocikl.

LEKCIJE SA STAZE

Osjećaj kočenja mnogo je važniji od same snage kočenja jer trkači mogu upotrebljavati kočnicu do duboko u zavoj kad je to neophodno. Ta tehnika se zove “trail-braking”. Ne smijete misliti o ručici kočnice kao nekom “on-off” prekidaču već precizno dozirati pritisak.
Zadnja kočnica na trkačem motociklu ne bi smjela blokirati bez obzira kako jako je pritisnuli. Podesite je tako da se to ne može dogoditi (ograničite hod poluge itd.) Nemojte se zavaravati: najbolji vozači konstantno upotrebljavaju zadnju kočnicu. Zbog čega se inače ugrađuje poluga na koju se koči palcem lijeve ruke kada je vozačima ozlijeđena desna noga?
Također je bitno često mijenjati tekučinu u kočionom sistemu, ako vozite cijelu godinu trebalo bi to napraviti 3 puta.

Iz knjige: Nick Ienatsch – "Sport Riding Techniques"
Prevod: Dado