SVE ŠTO STE ŽELJELI ZNATI…

Ponukan mnogim raspravama i velikom količinom zabluda odlučio sam se na temelju mog iskustva jer sam u ovoj tematici od svoje 12-te godine kada sam sjeo i uspješno odvozio Moto Guzzi Troter, pa bih neka svoja saznanja i iskustva želio podijeliti sa vama mladima motoristima. Pokušati ću odgovoriti na najčešća pitanja koja sam čuo i koja su i meni dok sam bio mlad predstavljala velike enigme.

Kako podmazivati lanac
Kada smo mi bili mladi stari su nam majstori pokazali kako se istopi mast do vrelišta i onda se u tako tekuću mast uroni lanac skinut sa motora i dobro opran u nafti, pričeka da se sve skupa fino stvrdne i onda sutradan izvadi, obriše i veselo vozi dalje. Sve je bili fino i krasno dok neki pametnjakovic nije ismislio O-ringove, pa Z-ringove, pa X-ringove i što ti ga ja sve skupa ne znam. Bit je u tome da ti Ringovi- gumeni prstenčići, već tvornički ugrađeno mazivo u karikama lanaca  čuvaju da ne izgubi ili da se kemijski to mazivo ne bi neutraliziralo. Dakle bit je ne oštetiti prstenčiće ili kemijski ili mehanički. Lanac se lijepo očisti sa sprejevima za čišćenje lanca, ili WD-40 je vrlo dobar ili sa kerozinom što je kod nas poznato kao petrolej. Suhom krpom ga se dobro osuši i odstrani se sredstvo za čišćenje, te se sprejom za podmazivanje lanca isti sa unutrašnje strane i sa bočnih strana našprica. Mislim da sa udaljenošću špricanja ne treba pretjerivati jer će se pošpricati sve uokolo, a lanac najmanje. Pazite da ne bi našpricali i podmazali rub zadnje gume-postavite komad kartona na gumu radi zaštite. Ukoliko nemate centralni nosač (nogare), dobro je imati specijalizirane štendere na koji se motor postavi pa čitav posao možete obaviti sami. Ako vaš motor ima samo bočni oslonac onda će vam biti potreban i pomagač da vam drži motor nagnut tako da je zadnji kotač u zraku. Nakon što ste podmazali čitav opseg lanca (ne treba pretjerivati sa količinom, bolje češće, a skromnije nego rijeđe, a previše), ostaviti motor 20-tak minuta da se spray stisne pa tek onda krenuti na vožnju. Mnogi prakticiraju nakon špricanja odmah napraviti krug od stotinjak metara ne bi li spray ušao bolje među karike što ne smatram nikakvom greškom. Mislim da sa nepodmazanim, a očišćenim lancem nismo zagrijali lanac nego smo ga doveli do rada nasuho šsto svakako nije poželjno. Intervali podmazivanja svakako ovise o kiši, zemljanom terenu, načinu vožnje i tipu motora. R motori imaju kraći interval ovog postupka (300-500 km), cross motori još manje, enduro motori 600-800 ukoliko nisu voženi po zemljanom terenu, a nakedi i ostali putni motori do 1000 km. Naravno da svaka kap kiše ovaj interval drastično skraćuje, a životni vijek lanca se skraćuje, a zamjenom lanca pravilno bi bilo zamijeniti i zupčanike pa troškovi odlaze nebu pod oblake.

Kako se bremza prednjom, zar neću past preko glave?
Ovo je tipično za vozače automobila i za početnike u moto svijetu. Očito ponukani nezgodom sa biciklom nisu razmišljali da bicikla uglavnom nema prednjih armortizera i silu kočenja odmah prenosi na prednju gumu koja odmah prokliže pe je pad neizbježan ili ako je bila kakva nizbrdica bicikla se je čak i postavila preko glave. Međutim ako malo bolje pogledate svaki motor ima prednje diskove puno veće od zadnjih, a kod R motora zadnji su diskovi simbolični, a takva im je i funkcija osim kod dobro izverziranih trkača koji zadnjim diskom znaju poprečno postaviti motor i tako kontrolirano proklizavati kroz zavoj. Uglavnom kod efikasnog kočenja otprilike 80 posto kočenja učini prednja bremza i prednji kotač. Stoga samo hrabro po prednjoj bremzi svakako pazeći da se ne koči nagnut i u zavoju. Kada se koči prednjom bremzom odjednom podjednako raspoređena težina motora se prenese na prednji kotač, efekat kočenja je sada još izraženiji, a kod R motora nije rijetka pojava da se zadnji kotač podigne u zrak tako da nema nikakvih tragova kočenja, pa kako policajci i sudski vještaci baš i nisu upoznati sa tom pojavom, nerijetko je njihov zaključak da vozač motocikla nije prilagodio brzinu kretanja, i nije ni pokušao kočiti…

Koliko mogu nagnuti motor?
Prave naprave koja bi vam mogla izmjeriti kut nagiba na motoru za sada u širokoj prodaji nema. Morati ćete se prepustiti svom osobnom osjećaju. Odaberite jedan zavoj i uvijek u istom položaju tijela svaki put sve brže prolazite kroz isti. Nogu na papučici postavite tako da vam prsti idu prema dole. Kada budete kroz zavoj dovoljno nagnuti zastrugati će vam prsti po asfaltu te ćete tako dobiti nekakav prvi orjentir nagiba. Normalno kasnije će se nagib pojačavati te će vam prsti samo smetati pa čak i dovoditi do opasnog smetanja stoga ćete ih držati na osloncima za noge. Nije loše rubove guma namazati kredom pa vidjeti koliko ste se nagnuli prema rubovima.

Gasim motor na crveni gumb, a rekli su mi da to nesmijem
Crveni gumb koji se nalazi pored ručice gasa na desnoj strani volana su Englezi nazvali Hazard Button ili gumb za paniku. Koristi se kada nešto pođe po zlu da se isključi strujni krug i sa time i rad motora. Normalno da se može i svakodnevno gasiti motor tim prekidačem, ali cijelokupna instalacija motora je pod naponom pa može dovesti do ispražnjenja akumulatora – ostaju upaljena svjetla, a mogući su kvarovi na visokonaponskim bobinama i elektronskom modulu.

Neki pričaju da mijenjaju brzine bez upotrebe kvačila
Da to je svakodnevna praksa ali uvijek iz niže u višu. U protivnom će doći do glasnog krčanja, škripanja zadnje gume i mogućeg pada. Uglavnom normalno ubrzavate, a zatim pritvorite gas (u tom momentu se elementi mjenača rasterete) pa prebacite polugom mjenjača u viši stupanj prenosa. Sve to motor podnese vrlo glatko tako da ja osobno uglavnom mijenjam bez upotrebe kuplunga (kvačila) ali kao što rekoh nikako iz više u nižu brzinu.

Na nekim je gumama oznaka 300×19, a na nekim 90x90x19
Prva mjera označava gumi širinu i promjer iz vremena kada sam ja bio mlad. To je uglavnom označavanje u inčima i odnosi se na dijagonalne gume kojima je omjer visine i širine gume bio jednak. Danas je u uporabi metrički sustav mjerenja sto Engleze i Amerikance dovodi do ludila, pa bi oznaka za danačnju gumu iznosila za istu spomenutu vrijednost cca 90x90x19. To je vrijednost izrečena u mm gdje ovaj drugi broj 90 iznosi presjek gume (visinu) izraženu u postocima vrijednosti njene sirine. Felge, felne ili naplatci se i dalje izražavaju u inčima.

što je obrtni moment?
Mnogima pa i starijim motoristima taj pojam nije bašs jasan, pa čak ni nekolicini inžinjera strojarstva nije bilo najjasnije o čemu mi pričaju. Počeli su mi objašnjavati formule odnosa hoda klipa, brzini vrtnje radilice što na kraju nisam mogao uloviti ni za rep ni za glavu. Uglavnom obrtni moment je učinak koji želi zavrtjeti (zarotirati) neko tijelo. To je sila koja je potrebna da da gurne klip da zavrti radilicu. Umnožak je sile i njene udaljenosti od centra rotacije, a ovisan je od obje komponente i mijenja se glede položaja klipnjače. Dakle obrtni moment je najveći u radnom taktu motora. Mjeri se u Nm ili Newton-metrima. Ako pomnožimo vrijednost obrtnog momenta sa brojem okretaja dobijemo snagu motora u Kw. Uglavnom motor sa jednim cilindrom i velikog hoda klipa ima velik obrtni moment i razvija mnogo snage pod niskim brojem okretaja. Za takav motor kažemo da je elastičan osobito kada je krivulja snage motora u kontinuiranom usponu bez padova i naglih uspona. Višecilindrični motori kratkog hoda klipa imaju najvišu vrijednost obrtnog momenta na dosta višim okretajima, a najvišu snagu razvijaju pred samim padom krivulje snage motora. Svakako tu još igra ulogu i zapremina motora, položaj ventila, način vođenja ventila, broj ventila, elektronika, dovod goriva itd…

Tekst: Doktor
{moscomment}