opremaU prošlom tekstu smo pisali o kacigi, a sada ćemo o ostaloj opremi, puno puta zanemarivanoj, ali ništa manje važnoj. Moramo priznati da se stanje zadnjih godina drastično promijenilo te da veliki dio motorista nosi punu opremu. Ako se prisjetimo kako je to bilo prije 15-ak godina kada je i kaciga bila višak opreme, a svaki stranac u kombinezonu bio čudo iz SF filmova, primijetit ćemo da je napravljen veliki pomak po ovom pitanju. Ovdje ćemo samo u kratkim crtama nabrojiti svu opremu koju bi trebalo imati.


Početi ćemo sa jaknom kojih ima stvarno bezbroj vrsta u ponudi. Ovdje ćemo ih podijeliti samo na kožne i tekstilne. Kožne jakne se godinama povezuju sa image-om bikera međutim u zadnje vrijeme se pojavljuju novi materijali koji sve više nalaze svoju primjenu u moto industriji. Spomenut ćemo samo neke od njih: GoreTex, Cordura, Poly Oxford itd. Sve jakne izrađene od ovih drugih materijala spadaju u kategoriju tekstilnih jakni. Koju ćete jaknu izabrati, kožnu ili tekstilnu, zavisi o vašem ukusu i namjeni ali svakako treba paziti da jakna ima sve štitnike (CE) i  to na laktovima, ramenima i po mogućnosti na leđima.

Uz jaknu bi trebalo imati i pripadajuće hlače koje se mogu spojiti patent zatvaračem sa jaknom. Također imamo kožne i tekstilne, a morale bi imati štitnike na koljenima, a i na potkoljenici i bokovima. Kombinacija hlača i jakne tvori tzv. dvodijelno odijelo koje se koristi na cesti. Ako namjeravate voziti na stazi morali bi nabaviti jednodijelni kožni kombinezon. Uz sve gore nabrojane štitnike kombinezon bi trebao imati i tzv. slidere na koljenima. Osim što bolje priliježe uz tijelo, najveća prednost jednodijelnog kombinezona je u tome što je kompaktan i prilikom pada ne može doći do odvajanja hlača od jakne što se često događa kod dvodijelnih odijela i naravno doprinosi većim ozljedama.

Puno puta zanemarivani, a vrlo važni dijelovi opreme su čizme i rukavice. Nažalost većina tek nakon nezgode spozna koliko je to bitna oprema. Čizme bi morale imati štitnike barem na zglobu, dok bolji modeli imaju štitnike i na potkoljenici i peti. Za rukavice je bitno da nabavite točnu veličinu prema vašoj ruci jer ni sa premalim ni sa prevelikim rukavicama nije moguće sigurno rukovati komandama motora. Naravno, preporučuje se i da rukavice imaju što više štitnika te da nisu pretvrde.

Sva ova oprema osim kožnih jakni i hlača, odnosno kombinezona može biti vodonepropusna. Međutim bez obzira na to preporuča se nabavka kišnog kombinezona koji će vam omogućiti i da po nekoliko sati vozite po kišnom vremenu. Uz kombinezom bi bilo dobro nabaviti i navlake za rukavice i čizme.

Moramo spomenuti i razne vrste štitinika koji se nose ispod opreme. Kod kupnje pojasa za bubrege (bubrežnjaka) ne bi trebalo štediti nego nabaviti model koji na leđima ima štitnik. Idealno bi bilo nabaviti štitnik koji prekriva cijela leđa. U neku vrstu štitnika možemo ubrojiti i čepiće za uši. Malo motorista je svjesno do kolikog oštećenja sluha dolazi u vožnji motora i to ne toliko od buke ispušnog sistema (što mnogi misle) nego od strujanja zraka oko kacige odnosno bukom koja se pritom razvija. Buka koju vjetar proizvodi, konstantno je prisutna i glasna, glasnija no što bi pomislili. Čepići za uši vrlo su jeftino rješenje i drastično smanjuju razinu buke.

Ostalu, manje važnu oprema (sa sigurnosnog aspekta), samo ćemo spomenutiti, a tu bi mogla spadati podkapa, te razna slična oprema koja nam omogućuje vožnju u hladnim zimskim danima.  

Administrator, Doktor i F6